Indret haven som mormor elskede den

28 maj 2020
Heidi Kirkebække

Her får du inspiration til, hvordan du med lækre sommerblomster kan bringe mormor-nostalgi ind i din have.

Plante smil og plante solskin
Der var farver for alle pengene i mormors kolonihavehus, og kulørte lamper gjorde det ikke alene. Farverige, spraglede blomster som Petunia og Tagetes lyste op og kæmpede med Dahlia og Zinnia om opmærksomheden.

Hvis du byder nogle af disse gamle kendinge ind i din have – gerne i store blandede flokke – er der næsten garanti for nostalgi.

Tagetes er vel nok en af de planter, som allerflest vil kalde en ægte mormorblomst. Den går også under navnet Fløjlsblomst, og mange husker den formentlig fra slutningen af 70’erne, hvor den var at se overalt.

Zinnia – også kendt som Frøkenhat – er en ret almindelig sommerblomst og også kendt fra 70’erne. Med sine pompon-lignende blomsterhoveder, som findes i et væld af farver, kan Zinnia skabe liv i ethvert sommerbed.

Dahlia er en vaskeægte retroblomst, som også kaldes Georgine. Også den findes i alskens stærke farver og også i et utal af varianter og størrelser. Nogle slags har store blomsterhoveder, der kan være helt op til 30 centimeter i diameter. Dahlia lader sig ikke så nemt overse.

Høstasters og studenternelliker er fine, små humørspredere i haven og egner sig desuden rigtig godt til buketter. Det er smukt – og formentlig meget velkendt for dem, som husker tilbage i tid – at kombinere de to blomster i en vase på spisebordet. 

Petunia findes i både ensfarvede og flerfarvede varianter og den smukke, ét-årige sommerblomst er yderst velegnet som et farverigt indslag i krukker og potter. Det sværeste ved Petunia er måske at vælge farve blandt de mange fine.

Lad blomsterne skabe den røde tråd
Hvis du vil skabe sammenhæng mellem din stue indenfor og den nostalgiske have er det bare at sætte en frisk buket af de farverige haveblomster på bordet. Du kan eventuelt fuldende retrostilen med en fin 70’er-inspireret vase. Mormor ville elske det.  

Her kan du i øvrigt finde masser af mere inspiration til at få flere planter med i din indretning indenfor: https://nytomhuse.dk/indret-med-planter-det-er-ren-terapi-for-sjaelen/

Flere Nyheder